Turistična kmetija Abram-Žerjal

Naravne znamenitosti in šport

Izleti po okolici

Edinstveni Kras s svojo neokrnjeno naravo je pravi raj za uresničevanje izletniških, pohodniških ali kolesarskih ciljev.

Le nekaj namigov:

Naravne znamenitosti

Zanimiva izkušnja bo tudi ogled Škocjanskih jam  v regijskem parku Škocjanske jame, 35 km oddaljenem od Svetega. Škocjanske jame so delo reke Reke, ki izvira pod Snežnikom, 55 km teče na površju in ponikne prav v Škocjanskem parku. Na površje se vrne kot Timav v sosednji Italiji. V jami je 6 km rovov, jama je globoka 223 metrov. Poleg jam so za ogled zanimive tudi različne zbirke v Jakopinovem in Jurjevem skednju in Delezovi domačiji.
http://www.park-skocjanske-jame.si/

Najstarejša turistična jama na svetu, Vilenica, za oglede je jama odprta že od leta 1633. Ime nosi po vilah, saj so ljudje dolgo verjeli, da v jami prebivajo vile. Ogledi so mogoči ob nedeljah, praznikih ali po dogovoru, info: + 386 (0)5 73 44 259. 

Grofova jama v bližini Brestovice, dolga 350 in globoka 50 m. Ogledi so možni vsako zadnjo nedeljo v mesecu ob 14 uri. Za zaključene skupine so ogledi možno po predhodni najavi na tel: + 386 5 766 85 58 ali + 386 5 7664 43 10. 

Divaška jama, oddaljena kakšnih 30 km od Svetega je dolga 700 metrov, urejenih je okoli 1500 metrov. Obiskovalec se ob soju baterijskih svetilk spusti do globine 76 metrov. Obisk mogoč s strokovnim vodstvom članov jamarskega društva Gregor Žiberna. Najave obiska tel: + 386 31 522 785    

Briška jama, oddaljena 18 km od svetega,znana tudi kot jama pri Briščikih (italijansko Grotta Gigante ali Grotta di Brisciachi), je ogromna kraška jama na italijanski strani Tržaškega Krasa pri vasi Borgo Grotta Gigante (slovensko Briščiki) v občini Sgonico (slovensko Zgonik) ob slovensko-italijanski meji. Osrednja dvorana je visoka 107 m, široka 65 m in dolga 130 m. Od leta 1995 je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov.

Kolesarske poti

Kras ponuja številne možnosti za športne aktivnosti:

Kolesarske poti  

KRAS je zelo primeren za prijetno kolesarjenje in pohode po rahlo valovitem planotastem svetu, ki ga lahko popestrimo s težjimi vzponi na vrhove na obrobju planote. Zaradi blage klime sta kolesarjenje in pohodništvo možna v vseh letnih časih, najlepše pa je spomladi in jeseni. Lahko si sestavimo različno dolge in zahtevne izlete, od kratkih družinskih do napornih gorsko kolesarskih.

Kolesarske poti

Planinski izleti

Planinski izleti 

Kokoš nad Lokvijo (670m), hoja traja iz Lokve približno uro in pol, na vrhu je urejena koča. Trstelj (643m) na pot se podamo iz Lipe na Krasu, do koče pridemo tudi z avtomobilom, z vrha Trstelja se nam odpre razgled na Kras, morje in Vipavsko dolino.

MORJE IN SONČENJE NA PLAŽI

MORJE IN SONČENJE NA PLAŽI 

Poleti lahko obiščete bližnjo plažo in se kopate v morju v Sesljanu, ki je oddaljena 16 km od Svetega. Narava, sonce, morje ter popolna ponudba prvovrstnih storitev so elementi, ki so obiskovalcem na voljo v Parku Caravella v bližnjem Sesljanu: slačilnice, ležalniki, ležalni stoli in senčniki, predeli opremljeni s tuši in sanitarjami, možnost najema vseh pripomočkov za največje udobje.

Turistična kmetija Abram - Žerjal
Sveto pri Komnu 69, 6223 Komen
Slovenija
031 326 769

fotogalerija